Luonnonmukaista tukea vastustuskyvyn kohottamiseen

©Virpi Raipala-Cormier, Anna Karhu-Cormier, Anna Tuulia Mattsson


Hyvä vastustuskyky rakentuu monista tekijöistä kuten riittävästä levosta, terveellisestä ravinnosta ja hyvästä mielialasta – kaiken tasapainosta. Lisäksi voimme tukea terveyttä monipuolisesti yrteillä ja eteerisillä öljyillä vahvistaen kehoa. Sairastuessa on hyvä muistaa hyödyntää antiviraalisia ja antibakteerisia kasveja. Luonto on täynnä parantavaa voimaa.

Vastustuskyvyn kohottajat

Vastustuskyvyn kohottamiseen erinomaisia yrttejä ovat siankärsämö ja kaunopunahattu eli auringonhattu. Suomalaisista rohtokasveista siankärsämö, Achillea millefolium, on yksi tärkeimmistä. Se kohottaa vastustuskykyä ja vähentää alttiutta sairastua yskään ja flunssaan myös silloin kun vastustuskyky laskee esimerkiksi psyykkisten paineiden, stressin sekä mielialan laskun takia.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
Ennen vanhaan ikääntyviä ihmisiä kehotettiin nauttimaan kaksi kupillista vahvistavaa siankärsämö-teetä aamupäivän aikana. Siankärsämö elvyttää yleisesti kaikkia kehon toimintoja ja näin ollen puhdistaa ja virkistää oloa. Se auttaa myös ruoansulatusta ja suoliston toimintaa.


Siankärsämöä on pidetty vahvuuden symbolina. Kreikkalainen vanha tarina kertoo, että soturi Akilles tuli haavoittumattomaksi saadessaan siankärsämökylvyn, ja ainoastaan kantapää jäi hänen heikoksi kohdakseen eli ”Akilleen kantapääksi”. Tutkimuksissa on todettu siankärsämön aktivoivan valkosoluja, jolloin se käynnistää kehon oman puolustuksen eli “sisäiset poliisivoimat”. Tuhattaiturinakin tunnettua siankärsämöä kannattaa pitää käden ulottuvilla kaikkina vuodenaikoina.


Auringonhattu-uute on Euroopassa yksi tunnetuin ja eniten käytetty immuniteetin vahvistaja. Sitä on perinteisesti käytetty hengitysteiden tueksi, ihon desinfiointiin ja tulehduksiin sekä nielun ja kurkun kurlaukseen hieman laimennettuna.
Immuniteettiä vahvistavia yrttejä kuten auringonhattua ja siankärsämöä on perinteisesti käytetty uutteena sekä teenä. Ennaltaehkäisevässä hoidossa yrttiuutteita kannattaa nauttia useita kertoja päivässä veteen sekoitettuna.

Yrtit terveyden tueksi

Lämmittäviä ja antiviraalisia kasveja ovat myös piparjuuri, inkivääri, krassi, valkosipuli ja mustaviinimarja (erityisesti lehdet), joita kannattaa nauttia kehoa vahvistavina ja lämmittävinä juomina myös flunssan iskiessä. Mehiläisten tuottama kittivaha eli propolis ja hunaja on myös todistettu tärkeiksi antibioottisiksi aineiksi edellä mainittujen lisäksi.
Välillisesti voimme kohottaa immuniteettia pii-pitoisilla ja vahvistavilla kasveilla kuten nokkosella. Uutteena nokkonen on hyvin imeytyvässä muodossa. Maksan toimintaa tukevat kasvit auttavat myös bakteerien ja virusten tuhoamisessa kuten esimerkiksi voikukka ja takiaisen juuri.

Ravinto ja luonnon vitamiinit

Hyvän ravinnon tärkeyttä ei voi aliarvioida. Huonot ravintotottumukset (mm. suuri valkaistun sokerin käyttö) laskee immuniteettia heti. On sanottu, että 1 tl sokeria laskee immuniteettia 20 minuutiksi. Tuoreiden paikallisesti viljeltyjen luomuvihannesten määrää kannattaa nostaa aterioilla. Ne sisältävät paljon polyfenolisia yhdisteitä, joiden tiedetään kohottavan kehon puolustusvastetta.


Antioksidanteilla kuten tärkeillä vitamiineilla (C-, A-, B- ja E-vitamiini) ja niiden kanssa yhdessä toimivilla hivenaineilla (sinkki, magnesium, seleeni) on myös tärkeä merkitys mm. stressitekijöiden lisääntyessä. Myös D-vitamiinilisä on flunssakausina paikallaan. Kotimaiset marjat, niin metsä- kuin puutarhamarjat, ovat tunnetusti hyvin vitamiini- ja hivenainerikkaita ja erityisesti tyrnissä C-vitamiinipitoisuus on valtava.
Kasviantioksidantit ovat tärkeitä kehon yleishyvinvoinnin kohottamisessa ja taistelussa vapaita radikaaleja vastaan, ja niitä tarvitaan enemmän myös silloin kun ihmisen mieliala laskee ja fyysiset ja psyykkiset rasitustekijät kasvavat. Marjojen lisäksi kasviantioksidantteja sisältävät myös runsaasti useimmat maustekasvit sekä nokkonen, jota voi lisätä ruokiin murskeena. Yrteillä voidaan ylläpitää kehon hyvää kuntoa ja vahvistaa elinvoimaa. Helppo tapa arjessa on hyödyntää tehokkaat luomuyrtit viherjauheina.

Eteeriset öljyt avuksi

Tiesitkö, että eteerinen öljy on kasvin oma luonnonapteekki, jolla kasvi hoitaa ja korjaa itseään, sekä houkuttelee tuoksulla pölyttäjiä luokseen? Monilla eteerisillä öljyillä on sekä antiviraalisia että antibakteerisia ominaisuuksia, ja niitä voi hyödyntää monin tavoin kuten huoneilman puhdistamisessa, höyryhengityksessä, saunassa ja kylvyissä tai pirskotettuna nenäliinaan.

Mänty

Eteerisessä mäntyöljyssä on raikas ja voimakas, metsäinen tuoksu. Mäntyöljyssä on metsän virkistävää voimaa, joka energisoi, stimuloi ja terästää keskittymiskykyä. Antiseptinen ja desinfioiva mäntyöljy raikastaa ja puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa. Se avaa hengitysteitä ja vahvistaa. Eteerinen mäntyöljy uutetaan höyrytislaamalla männyn havuista. Käytä diffuuserissa, saunassa ja vahvistavassa jalkakylvyssä.

Eukalyptus

Nauti eukalyptuksen virkistävistä ja hengitystä avaavista tuoksuvivahteista. Eteerisessä eukalyptusöljyssä on raikkaan minttuinen, mausteisen kamfeerinen tuoksu. Eukalyptusöljy lievittää hengitystieoireita ja tukkoisuutta. Öljy raikastaa tehokkaasti huoneilmaa. Käytä diffuuserissa, höyryhengityksessä, saunassa tai vaikka virkistävässä kylvyssä. Sekoita kylpyä varten muutama tippa eukalyptuksen eteeristä öljyä esimerkiksi suihkugeeliin, jotta se sekoittuu veteen.

Timjami

Timjamin eteerisessä öljyssä on lämmin, mausteisen yrttinen, voimakas tuoksu. Perinteisenä lääkekasvina tunnettu timjami vahvistaa kehoa ja mieltä. Timjamin voimakkaan antiseptinen ja haihtuva tuoksuöljy tunnetaan sen ruoansulatusta edistävistä ja hengitysteitä avaavista ja tulehdusta hillitsevistä ominaisuuksista. Timjamin eteerinen öljy vesi-, tai höyrytislataan tuoreista tai osittain kuivatuista lehdistä sekä kukkivista latvoista. Käytä timjamia höyryhengityksessä, jo yksi tippa on hyvin voimakkaan tuoksuinen, joten käytäthän varoen, 1 tippa reiluun litraan kuumaa vettä riittää.

Eteeriset öljyt desinfiointiin

Eteeristen öljyjen antiviraalisia ja antibakteerisia ominaisuuksia voi hyödyntää käsihygieniassa. Voit lisätä seuraavia eteerisiä öljyjä nestemäiseen saippuaan: teepuu, timjami, mänty, laventeli (esimerkiksi 1-2 tippaa teepuuta + 1-2 tippaa timjamia yhteen teelusikalliseen (5 ml) saippuaa).

Voit myös tehdä itse vahvan käsidesinfiontiaineen sekoittamalla eteerisiä öljyjä alkoholiin. Tarvitset suihkepullon, 100 ml vahvaa alkoholia, teepuun ja timjamin eteeristä öljyä. Sekoita eteerisiä yhteensä noin 40-60 tippaa 100 ml:aan alkoholia, ravista hyvin ja käytä suihkeena käsien ja ovenkahvojen desinfiointiin. Suihkeella voit myös puhdistaa huoneilmaa, ja jotta saisit siitä miellyttävämmän tuoksuisen voit lisätä siihen esimerkiksi appelsiinia tai sitruunaa. Varothan aineen joutumista silmiin. Herkkäihoisille ja lasten käsien desinfiointiin voit vaihtoehtoisesti hyödyntää laventelin eteeristä öljyä ja käyttää pienempää ohjeistusta.

Pieni muistilista sairastuneelle:

– Lepää ja nuku riittävästi.

– Juo paljon! Nauti veteen sekoitettuna vahvistavia ja vastustuskykyä kohottavia uutteita tai yrttiteetä.

– Kurkun ollessa kipeä, on hyvä kurlata kurkkua desinfioivalla suolavedellä (vähintään 1 %). Nauti lämmintä juomaa, johon on sekoitettu 1 tl hunajaa, 1 tl sitruunan mehua + auringonhattu- tai siankärsämöuutetta.

– Nenän limakalvoja on hyvä huuhdella kehon lämpöisellä suolavedellä, jolloin nenäkannuun lisätään noin teelusikallinen merisuolaa. Ahavoituneen nenän ihoa ja limakalvoja voi hoitaa kasviöljyllä.

– Käytä runsaasti marjoja ja kasviksia. Tankkaa vitamiineja C-, A-, B- D- ja E-vitamiineja, ja niiden kanssa sinkkiä, magnesiumia ja seleeniä.

– Lämpö tukee elimistöä. Ota jalkakylpyjä, joihin voit sekoittaa suolan kanssa vahvistavia ja hengitysteitä avaavia eteerisiä öljyjä, kuten männyn ja eukalyptuksen eteeristä öljyä.

– Pidä itsesi lämpimänä ja käytä munuaisalueella eli alaselän alueella lämpöpakkausta.

– Huomioithan muut ihmiset niin, että yskit ja aivastelet nenäliinaan tai hihaan. Pese käsiäsi huolellisesti saippualla ja lämpimällä vedellä.

– Pidä mieli rauhallisena ja ajattele valoisia ajatuksia!