Yrtit ja luontaishoidot ihmisen fyysisen, psyyykkisen ja henkisen hyvinvoinnin tukena

Luontaishoidot ovat ihmiskunnan vanhimpia hoitomuotoja ja niillä on edelleenkin tärkeä paikka jokaisen perheen ja yksilön terveyden kohentamisessa. 

Luontaishoitoja on monia erilaisia metodeja, mutta kaikissa yhteistä on se, että kaikkien tavoitteena on ihmisen hyvinvoinnin ja terveyden vahvistaminen luonnonmukaisin keinoin. 

Lisäksi yhteistä on se, että niissä käytetään yleensä apuna ihmisen hoitavia käsiä kuten hieronnassa, shiatsu-akupainannassa, vyöhyketerapiassa, jäsenkorjauksessa ja aromaterapiassa. Sisäisesti tukena käytetään mm. yrtti-, ravinto- ja kukkaterapiaa sekä homeopatiaa. Koska näitä hoitometodeja on niin monia erilaisia, on niitä hyvä kokeilla ja löytää sellainen, joka toimii itselle parhaiten. 

Luontaishoidot auttavat ihmistä myös rentoutumaan sekä palautumaan stressistä ja korjaamaan sen aiheuttamia terveysongelmia. 

Jo pelkästään sitä kautta palautuu tasapainoon niin, että osaa erottaa mikä elämässä on tärkeää. Näin alamme huomaamaan omia tarpeitamme, joilla voi nostaa onnellisuuttaan sekä hyvinvointitasoaan niin fyysisesti, psyykkisesti kuin henkisesti. 

Kasvilääkintä eli yrttien ja kasvisten käyttö on yksi merkittävä itsehoitomuoto ja yrttejä voi hyödyntää esimerkiksi yrttiteenä, yrttiuutteena, yrttiviherjauheina sekä ulkoisesti erilaisina öljyinä, linimentteinä, voiteina ja kylpyinä. Pelkästään se, että käyttää päivittäin yrttiteetä ja yrttiviherjauheita sekä lisää kasvisten käyttöä ravinnossa lisää terveystasoa huomattavasti. 

Jos ravinto on hyvin yksipuolista ”höttö”- tai pikaruokaa, on suositeltavaa käyttää enemmän antioksidanttirikkaita marjoja, vihreitä kasviksia sekä luontaistuotekaupan ravintolisä-, hivenaine- ja vitamiinivalmisteita. Myös hyvänlaatuiset kasviöljyt auttavat aivojen, sydämen, nivelten, lihasten ja ihon toimintaa sekä tasapainottaa hormonitoimintaa. 

Mieliala ja henkinen tasapaino ovat tärkeässä roolissa. Liikkuminen ulkona raittiissa ilmassa auttaa stressaantunutta ihmistä löytämään tasapainoa. Apua voi löytyä myös mindfullnessista, joogasta ja meditaatiosta eli hiljaisuuden ja läsnäolon harjoituksista, NLP:stä (neuro-linguistic programming) jne. Nämä kaikki kuten suomalainen kukkaterapiakin voivat auttaa myös mieltä ahdistavissa tilanteissa sekä parisuhde- ja työongelmissa. 

Olen itse käyttänyt aktiivisesti luontaishoitoja noin 50 vuotta ja olen myös opiskellut niitä syvällisesti ja kouluttanut niiden käyttöä. Erityisesti yrtit, shiatsu, perinteinen kiinalainen lääketiede ja sen ymmärrys ihmisestä ovat olleet käänteentekeviä apuja minulle ohjaamaan itseäni tasapainoiseen oloon. 

18-21 vuotiaana sairastin kroonista virtsatietulehdusta ja vasta kun aloin käyttämään munuaisia ja virtsateitä tukevia yrttiteitä, muutin ruokavalioni kasvislaktovegetaariseksi ja aloin tekemään naisten joogaliikkeitä sekä meditaatiota eli mielenhiljentämisharjoitteita 2 kertaa päivässä pääsin tulehduskierteestä eroon - eikä tämän jälkeen tätä ongelmaa ole ollut. Tämä kaikki on edesauttanut minua myös pysymään terveenä enkä ole tähän päivään mennessä tarvinnut minkäänlaista lääkitystä. 

Yrttiteetä juon tosin noin litran päivässä ja jokaisella aterialla lisään ruokaani Frantsilan Aurinkovoima villiviherjauhetta sekä Optimi-omegaöljyä. Jos vilustun, juon lämmintä yrttiteetä Kylmänroppi-tippojen kera ja lepään sekä laitan heti Paras ystävä lämpöpakkauksen alaselälle, jaloille ja hartioille. Keuhkokanaville ja -pisteille sekä alaselän munuaispisteisiin levitän lisäksi Frantsilan Tiikerin voimasalvaa. 

Seuraavana aamuna herään ilman mitään oireita vilustumiseen. Korona-aikana ja vieläkin käytän ennaltaehkäisynä Frantsilan Auringonhattu -tippoja sekä herkkäkorvaisena Karvakorva -uutetta. Ravinnolla on myös suuri merkitys terveyteeni ja hyvinvointiini, ja pyrin jättämään turhat makeat ja ravintoainesisällöltään heikot ruoat pois. Näin immuniteettini eli vastustuskykyni pysyy hyvänä. Hieromme mieheni kanssa toistemme hartioita ja jalkapohjia päivittäin mm. Lohikäärmesalvalla.

Hyvät ihmissuhteet sekä kauniit vehmaiset maisemat Frantsilan yrttipelloilla ja -poluilla tuovat minulle myös hyvää oloa ja sitä kautta tasapainoa elämääni. Puutarhatyöt ovat itselleni tärkeä harrastus. On mitä parhainta terapiaa, kun saan laittaa sormeni luomumultaan, siemenet kasvamaan ja saada niistä sitten terveyttä kohottavaa satoa.

Minulle on myös tärkeää, että näin seitsemänkymppisenäkin minulla on merkityksellistä työtä. Olen kiitollinen, kun saan jakaa ammattitaitoani yrteistä ja luontaisista hoidoista Frantsilan monipuolisessa kurssitarjonnassa. Itselleni tulee niin onnellinen olo, kun voin jakaa tätä tietoa käytännönläheisesti eteenpäin – ja varsinkin kun saan palautetta, että joku saa apua. 


Kasvilääkintä eli fytoterapia terveyden tukena

Kun terveyden peruspilarit ovat kunnossa on ihminenkin hyvinvoiva. Esimerkiksi siankärsämöllä ja mausteyrteillä tuetaan ruoansulatusta niin, että ravintoaineet sulavat ja imeytyvät hyvin, jolloin on vireä ja jaksaa. 

Kun keho taas puhdistuu kuona-aineista esimerkiksi Detox tipoilla, alkaa elimistö korjaamaan itse itseään – apuna nokkonen, ratamo ja voikukka sekä punajuuri. Kun mieliala horjuu ja vastustuskyky alenee, saa apua siankärsämö-, kaunopunahattu- eli auringonhattu-uutteista ja suomalaisista kukkatipoista.

Mehän kaikki tiedämme, että jos niin suomalaiset kuin kaikki maailman ihmiset, hyödyntäisimme laajasti luontaishoitoja terveydenhoidon tukena, säästäisimme valtavan määrän yhteiskunnan varoja. Ihmiset saisivat kokea hoidoissa läheisyyttä, syvää rentoutumista ja hoitajia, joilla on aikaa kuunnella ja välittää myötätuntoa pyyteettömästi. 

Pidetään hyvää huolta itsestämme luonnonmukaisesti  ihmiset ympärillämme ja luonto kiittää”

Teksti: Virpi Raipala-Cormier, Frantsilan Luomuyrttitilan ja Koulutuskeskuksen perustaja

www.frantsila.com